U bevindt zich hier: Home // Onze lessen // Recreatie turnen

Recreatie turnen

Ben je 6 jaar of ouder (geboortejaar vanaf 2013) dan kan je gaan turnen. Bij de recreanten leer je de grondvormen van turnen en deze ga je dan uitwerken tot  turnelementen. Bijv.: je leert een handstand maken, deze ga je uitwerken tot een handstand doorrol, een handstandplat en een overslag. Bij het dames turnen oefenen we op 4 toestellen, de sprong, de brug ongelijk, de balk en de lange mat of vloer.

Sprong

Bij sprong denken we bij de recreanten aan de mini trampoline of aan het verhoogde vlak. Op de mini trampoline kunnen vele sprongen worden uitgevoerd, een streksprong, een spreidsprong, een hurksprong een spreidhoeksprong en voor de gevorderde natuurlijk ook een mooie salto.

Bij het verhoogde vlak beginnen we met een zweefrol, een handstandplat en een handstandplat met ½ draai.  Ook worden er sprongen over een kast of zoals bij de selectie over de pegasus gemaakt.

Brug

Turnen de heren op een brug met gelijke liggers, de dames doen dit op een brug met ongelijke liggers. De lage ligger is 170 cm hoog en de hoogte van de hoge ligger is 250 cm hoog.
Op de brug worden er in eerste instantie elementen op de lage ligger geturnd en op als je wat langer turnt ga je ook elementen op de hoge ligger turnen.

Balk

De balk is 5 meter lang en 10 centimeter breed en op dit toestel is een goede balans onmisbaar. Als basis leer je eerst verschillende pasjes, op je tenen, aansluitpasjes etc., daarna komen de sprongetjes, wisselsprong, streksprong, kattensprong en dan ook de houdingen, zoals b.v een zweefstand, en de draaien als een fouetédraai. En als je dit allemaal kunt, zonder van de balk af te vallen natuurlijk, ga je koprollen, handstanden en radslagen doen op deze 10 centimeter brede balk.

Lange mat of vierkante vloer

Zowel bij de recreanten als bij het selectie turnen begin je op een lange mat. Deze mat is één meter breed en 10 meter lang. Hier leer je rollen voor en achterover te maken, handstanden en radslagen, maar ook zweefstanden, turnpasjes en sprongen horen in de oefenstof op de lange mat thuis.

Bij het selectie turnen wordt bij een bepaald niveau de oefening niet meer op een lange mat  uitgevoerd, maar op een vierkante vloer. Deze vloer meet 12 bij 12 meter. De oefening word op muziek uitgevoerd en de elementen variëren van overslagen, tot flick-flacken en salto’s.

Bij GVM’79 hebben we een aantal groepen recreanten turnsters en twee groepen selectie turnsters.

Nieuwsgierig geworden:

Doe 2 gratis proeflessen mee!!alleen na aanmelding via contactpagina of via recreatieturnen@gvm79.nl

Youtube video's

Kalender

Sponsoren

Stichting Hedesa Rabobank Banketbakkerij Mens / Westerbos Gemeente De Ronde Venen JumpXL